Sunday 13 June 2010

A Hoppert csiszolgatva...

Gőzerővel dolgozok a Hopper befejezésén, nincs most más projekt, csak ez. Egyessével ellenőrzök minden egyes glifát a Black változatból, és Illustrator segítségével egyből a közbeeső súlyokat (Light, Normal és Bold) is. Ahol kell javítok, következetesen átverem a font karakterisztikáját, finomítok, és bizony betoldok réseket (ink traps), mivel a Black elkezdett durván bezáródni. Holnap lesz egy nagyobb nyomtatóteszt, kíváncsian várom az eredményeket.

Adtam még egy szettet az alapfonthoz, flekkekbe zárt kapitálisokkal és nyilakkal, amikből soha nem lehet elég, valamint tervezem a sorminta és egyéb infódizájnhoz használható elemeket tartalmazó kiegészítő fontot is - de csak haladjunk sorban.

Amint ez megvan - a formák véglegesítése - jön a Black oldaltávok beállítása, majd a kerningelés. Amint ez is megvan, jöhet a közbeeső verziók generálása és átfésülése karakterről-karakterre. Hogy a munkát gyorsítsam, valószínűleg beiktatok egy MM (Multiply Master) fontot, és abból generálom majd a verziókat - kérdés, hogy a Thin és a Black kerningját is extrapolálja-e? Még tanulmányozom.

Ha ezek megvannak, jöhetnek az Italic-ok. Nagy részük egyszerű döntött verzió lesz - persze okosan, a szélesség kb. 90%, a szárvastagságok a verzálhoz igazítva. A kapitálokat nem bántom, de az a, b, d, e, f, g, l, p, q, t módosulnak. Az a, g, l és t módosított változatai már most is bekapcsolható alternatív karakterként léteznek a betűben.

Tervbe van még véve egy Condensed verzió az így elkészült családból, de arról majd később. A Black verziónál már biztos az ismételt átrajzolás, mivel bezáródnak a most szépen megrajzolt rések.

Elég sokat sikerül tanulni mindeközben a bevett szokásokról - vagy épp a szokatlanokról - amiket a tervező és gyártók a fontoknál alkalmaznak. Érdekes, lényegtelennel tűnő 'apróságok' is górcső alá kerülnek - egy magasságban van-e pl. a divíz, a fél- és a kvirtminusz? Hogyan igazítsuk az ékezeteket? Mekkora az egészséges kitevő mérete? Hogyan alakítsunk slash-sel tagolt számsort törtté egy gombnyomásra - és a többi...

Tippelni nem szeretek, de ha minden jól halad, a család július elején a boltokba kerülhet - valószínűleg a MyFont, YouWorkForThem és a HypeForType oldalakon -, majd valamivel később, július végén a Condensed verzió is.

Meglátjuk :)




No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails