Sunday 17 May 2009

Font(s) of the week

The strong calligraphic characteristics are a result of the design process: "The size of the counters and the width of individual characters at small optical sizes were analyzed with a steel pen while the letter shapes were designed in larger size with a specially trimmed reed pen. Sometimes the hand is more innovative than the head alone," says Kapr.

A heti abszolút győztes a JAF Lapture, ami Albert Kapr Leipziger Antikváján (1971) alapul és Tim Ahrens, a JUST ANOTHER FOUNDRY betűműhely alapítója tervezte át/újra 2002-2005 között.

(Albert Kapr 101 tétel a könyvtervezéshez című könyve az sajnos még mindig az egyik legjobb mű, ami magyarul tipográfia tárgykörben olvasható. Sajnos, de ez nem a könyvet minősíti, hanem a gyalázatos magyar könyvtermést a témakörben)

A font gyönyörű, egzotikus, intelligens és vastagabb változatban szedve nagyobb mennyiségben egyszerűen lélegzetelállító textúrát képez, ami nem véletlen - a betű erősen kalligrafikus jellegű rajzainak további érdekessége, hogy keveredik benne a gót forma a latin betűalakkal, hexagonális betűszemek keveredenek benne a vertikális betűszárakkal és háromszögletű szerifekkel.

Alul pár oldal a betű pdf mintakönyvéből, ami a kiadó oldaláról letölthető, ízelítőként.

A JUST ANOTHER FOUNDRY oldalán található még egy jól parametrizálható tesztszöveg generátor - hasznos lehet betűtervezéskor - és további fontok. Érdemes szétnézni.

Jövő héten ugyanitt, újabb kedvenccel!...





No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails